Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Na zvýšenie bezpečnosti na železničných priecestiach pôjde 6 mil. eur

Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V súčasnosti je na Slovensku 2160 železničných priecestí, z toho je 1088 zabezpečených a 1072 nezabezpečených.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Na zvyšovanie bezpečnosti na železničných priecestiach dá štát v priebehu nasledujúcich troch rokov spolu 6 miliónov eur. V rokoch 2014, 2015 a 2016 pôjde každý rok na tento účel suma dva milióny eur. Financie vyčlení rezort dopravy v rámci výdavkov svojej kapitoly. Vyplýva to z Komplexného programu riešenia problematiky železničných priecestí, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD). Materiál na dnešnom rokovaní schválila vláda SR.

"Materiál, ktorý sme dnes predložili na vládu, je systémovým opatrením na kontinuálne zlepšovanie kvality železničných priecestí. Štatistiky ukazujú, že došlo k nárastu počtu nehôd na priecestiach, paradoxom však je, že na zabezpečených priecestiach," povedal po dnešnom rokovaní kabinetu minister dopravy Ján Počiatek (nominant Smeru-SD). Podľa jeho slov schválený materiál identifikoval priecestia, ktoré sú najrizikovejšie, či už z pohľadu signalizácie, alebo obmedzení pre plynulosť premávky na železnici ako takej. "Rátame s tým, že ministerstvo bude každoročne alokovať sumu dva milióny eur na investíciu do vylepšovania týchto priecestí," dodal Počiatek. Tento plán počíta s tým, že v priebehu šiestich rokov by mali byť najkritickejšie priecestia prestavané.

Nehody na železničných priecestiach pritom končia každým rokom so závažnejšími následkami. Hoci sa počet takýchto kolízií nezvyšuje, čoraz viac ľudí pri nich zahynie alebo sa ťažko zraní. Za ostatné tri roky, teda od roku 2010 do roku 2012, sa stalo na železničných priecestiach každoročne po 50 nehôd.

V roku 2010 však pri nich zahynulo 11 ľudí, o rok neskôr to už bolo 12 osôb a v roku 2012 bolo takto usmrtených 21 ľudí. Podobná situácia je aj v prípade ťažko zranených osôb. V roku 2010 sa na železničných priecestiach ťažko zranilo sedem ľudí, o rok neskôr to bolo 14 a v priebehu minulého roka už 15 zranených.



Ministerstvo dopravy chce preto zvýšiť bezpečnosť na priecestiach, a to tak, že sa zníži počet nezabezpečených priecestí, zvýši sa úroveň zabezpečenia na vybraných priecestiach alebo sa zrekonštruujú už existujúce zabezpečovacie zariadenia. Na niektorých priecestiach sa vybuduje mimoúrovňové križovanie železničnej trate a cesty a prijať by sa mali aj zmeny v legislatíve.

Keďže peniaze na tento účel nájde rezort dopravy vo vlastnej kapitole a v rámci zdrojov Železníc Slovenskej republiky, proti materiálu nemá výhrady ani ministerstvo financií.