Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Priemerná fluktuácia zamestnancov v SR sa pohybuje v rozmedzí 14–16 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Rudolf Bihary

Zamestnanci vo výrobe a pracovníci v manuálnych profesiách pred zmenou práce posudzujú aj vzdialenosť do zamestnania, náročnosť práce a pracovné prostredie.

Bratislava 13. júna (TASR) – Priemerná fluktuácia zamestnancov v SR sa pohybuje v rozmedzí 14 – 16 %, pričom za zdravú fluktuáciu vo firme sa považuje hodnota 5 – 7 %. Poukazujú na to štatistiky projektov, ktoré realizovala pre znižovanie fluktuácie zamestnancov v slovenských firmách spoločnosť ManpowerGroup Slovenská republika.

Na trhu práce sa podľa prieskumu vyskytujú aj firmy, v ktorých fluktuácia zamestnancov dosahuje okolo 100 % ročne. Podľa prieskumu mnoho firiem nedokáže obsadiť voľné pracovné miesta. "Vidíme pri mnohých spoločnostiach, že k tým stratám dochádza úplne zbytočne, že by nemuseli hľadať toľko zamestnancov, keby si vedeli poradiť s fluktuáciou," uviedol marketingový manažér spoločnosti Jiří Halbrštát. Vysoká fluktuácia môže pre spoločnosti zároveň znamenať aj vyššie náklady na nábor a zaučenie nových zamestnancov.

"Tá fluktuácia je najvyššia pri výrobných pozíciách, v logistike, u kuchárov, čašníkov a u predavačov," vymenoval Halbrštát. Fluktuácia teda podľa neho dosahuje vysoké čísla najmä pri pozíciách s nižšou úrovňou miezd alebo na pozíciách, kde dominujú predovšetkým mladí ľudia s krátkou praxou. "Na druhej strane vidíme tiež vysokú fluktuáciu pri tých najžiadanejších pozíciách," priblížil Halbrštát, pričom ide napríklad o technikov, programátorov či IT špecialistov.

Aj vek je pre fluktuáciu kľúčovým faktorom. "Najčastejšie menia prácu ľudia do 30 rokov, absolventi alebo ľudia s krátkymi skúsenosťami," skonštatoval Halbrštát s tým, že ľudia do 30 rokov majú viac ako päťkrát vyššiu fluktuáciu ako ľudia do 40 rokov.

Najdôležitejším faktorom sú podľa štatistík spoločnosti financie. Zamestnanci vo výrobe a pracovníci v manuálnych profesiách pred zmenou práce posudzujú aj vzdialenosť do zamestnania, náročnosť práce a pracovné prostredie. Pri kancelárskych pozíciách zasa dominuje dopyt po osobnom rozvoji, získavaní skúseností, dobrom kolektíve a možnosti časovej flexibility.