Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Priemerná mzda v poľských firmách vzrástla o viac než desatinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V medzimesačnom porovnaní mzdy v poľských podnikoch v apríli klesli o 1,6 %.

Varšava 22. mája (TASR) - Priemerná hrubá mzda v poľskom firemnom sektore v apríli medziročne vzrástla o viac než desatinu. V porovnaní s marcom sa však tempo rastu zmiernilo a zaostalo aj za očakávaniami ekonómov. Ukázali to v stredu údaje poľského štatistického úradu (GUS). Informovali o tom agentúra PAP a portál tradingeconomics.

Priemerná hrubá mesačná mzda v poľských podnikoch sa v apríli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšila o 11,3 % na 8271,99 zlotého (1943,93 eura). V marci rast dosiahol 12 % a ekonómovia predpokladali, že rast sa oproti vývoju v marci mierne zrýchli a dosiahne 12,1 %.

V medzimesačnom porovnaní mzdy v poľských podnikoch v apríli klesli o 1,6 %. Dôvodom sú viaceré platby v predchádzajúcom mesiaci vrátane ročných či kvartálnych odmien, motivačných ocenení či dovolenkových bonusov.

Aj v tomto prípade aprílový vývoj miezd zaostal za očakávaniami ekonómov. Tí odhadovali, že v medzimesačnom porovnaní klesnú mzdy v poľských firmách o 0,5 %.

GUS okrem toho zverejnil údaje o vývoji zamestnanosti v podnikoch. Ako informoval, počet pracovníkov v poľských firmách sa v apríli medziročne znížil o 0,4 % a v medzimesačnom porovnaní sa nemenil.

(1 EUR = 4,2553 PLN)