Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Priemerná mzda zamestnanca hospodárstva poklesla, dosiahla 793 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najvyššiu priemernú mesačnú mzdu mali v druhom štvrťroku tohto roka zamestnanci vo finančných a poisťovacích činnostiach, a to 1644 eur.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Priemerná mesačná mzda zamestnanca hospodárstva dosiahla v druhom štvrťroku tohto roka 793 eur.

Jej dynamika rastu sa tak zmiernila z 3,2 % v prvom štvrťroku na 1,5 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktoré dnes zverejnil na svojej internetovej stránke.

"Pokles reálnej mzdy sa prehĺbil z 0,6 % v prvom štvrťroku na 1,9 % v druhom štvrťroku," informoval ďalej ŠÚ SR. Sezónne očistená nominálna mzda oproti 1. štvrťroku vzrástla o 0,1 %.

Najvyššiu priemernú mesačnú mzdu mali v druhom štvrťroku tohto roka zamestnanci vo finančných a poisťovacích činnostiach, a to 1644 eur. Za nimi nasledovala mesačná mzda pracovníkov v dodávke elektriny a plynu, ktorá dosiahla úroveň 1537 eur. V poradí tretiu najvyššiu priemernú mzdu mali zamestnanci v informačných a komunikačných činnostiach, ktorá dosiahla 1510 eur.

Tu bude player


"V deviatich odvetviach bola mzda nižšia ako v priemere za hospodárstvo," doplnil ŠÚ SR. Najnižšiu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, a to 480 eur. Za nimi nasledovala mzda v ostatných činnostiach, ktorá dosiahla priemernú úroveň 583 eur. Treťou najnižšou bola mzda zamestnancov v umení, zábave a rekreácii, ktorá bola 590 eur.

V porovnaní s druhým štvrťrokom 2011 vzrástla priemerná nominálna mesačná mzda v prevažnej časti odvetví. Najvyšší relatívny rast zaznamenali činnosti v oblasti nehnuteľností o 6,4 % a v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 6,2 %.