Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priemerná reálna mzda v Českej republike v 1. štvrťroku klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

A zároveň priemerná hrubá nominálna mzda v sledovanom období vzrástla.

Praha 5. júna (TASR) - Priemerná reálna mesačná mzda v Českej republike v 1. štvrťroku 2023 klesla, už šiesty kvartál v rade, keďže krajina stále zápasí s dvojcifernou mierou inflácie. A zároveň priemerná hrubá nominálna mzda v sledovanom období vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Konkrétne, priemerná reálna mzda v ČR klesla v 1. štvrťroku 2023 medziročne o 6,7 % po smerom nahor revidovanom znížení o 7,9 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Ekonómovia pritom odhadovali, že reálna mzda v 1. kvartáli klesne o 6,2 %. Uplynulý štvrťrok bol už šiesty v rade, keď sa reálna mzda znížila. Dôvodom je vysoká miera inflácia, ktorá sa síce v apríli spomalila na 12,7 % z 15 % v predchádzajúcom mesiaci, ale stále je dvojciferná a výrazne prekračuje tempo rastu miezd.

ČSÚ uviedol tiež, že priemerná hrubá mesačná nominálna mzda v susednej krajine sa v prvých troch mesiacoch 2023 zvýšila medziročne o 8,6 % na 41.265 Kč (1744,30 eura).

(1 EUR = 23,657 CZK)