Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priemysel: Adidas zaznamenal v 1. štvrťroku prudký pokles zisku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Adidas odhaduje, že po poklese o 19 % v 1. štvrťroku 2020 sa jeho tržby v 2. kvartáli znížia o vyše 40 %.

Herzogenaurach 27. apríla (TASR) - Nemecký výrobca športovej obuvi a oblečenia Adidas v pondelok oznámil, že v 1. štvrťroku zaznamenal prudký pokles tržieb aj zisku. Upozornil, že v 2. štvrťroku ho môže pandémia nového koronavírusu zasiahnuť ešte tvrdšie.

Adidas odhaduje, že po poklese o 19 % v 1. štvrťroku 2020 sa jeho tržby v 2. kvartáli znížia o vyše 40 %.

Koncern uviedol, že viac ako 70 % jeho obchodov na celom svete je v súčasnosti zatvorených, pričom nárast online predaja o 35 % v 1. kvartáli iba čiastočne vykompenzoval straty tržieb v tzv. kamenných predajniach. A keďže neodkáže odhadnúť, ako dlho zostanú jeho obchody zatvorené, nie je schopný poskytnúť výhľad na celý rok.

Z hospodárskych výsledkov Adidasu vyplýva, že v prvých troch mesiacoch roka sa jeho prevádzkový zisk prepadol o 93 % na 65 miliónov eur. Čistý zisk za dané obdobie klesol o 95 % na 31 miliónov eur zo 632 miliónov eur pred rokom.

Tržby sa znížili o 19 % na 4,75 miliardy eur. Adidas musel najskôr vo februári zatvoriť obchody v ázijsko-tichomorskom regióne a v priebehu marca a apríla aj vo zvyšku sveta po rozšírení blokád.

Adidas uviedol, že tržby v takzvanej Veľkej Číne sa už síce zotavujú, ale len pomaly, a tržby z online predaja na menovo neutrálnom základe sa v marci zvýšili o 55 %.

Na konci 1. štvrťroka mala spoločnosť Adidas likviditu na úrovni 1,98 miliardy eur.