Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Akcie Bayeru sa výrazne oslabili

Na archívnej snímke z 30. augusta 2016 je závod nemeckého chemického a farmaceutického koncernu Bayer v Leverkusene. Spoločnosť Bayer sa dohodla na zaplatení 1,6 miliardy USD (1,35 miliardy eur) za urovnanie väčšiny súdnych sporov v USA, ktoré sa týkajú už stiahnutého antikoncepčného prostriedku Essure. Podľa niektorých žien im tento implantát spôsobil nadmerné krvácanie, bolesti v oblasti panvy alebo zlyhal a nezabránil tehotenstvu. Urovnanie sporov v prípade Essure sa zväčša očakávalo, keďže Bayer začiatkom tohto mesiaca oznámil, že si naň vyčlenil 1,25 miliardy eur. Foto: TASR/AP

Bayer preto plánuje ďalšie úspory. Od roku 2024 chce znížiť náklady o ďalších 1,5 miliardy eur ročne.

Frankfurt nad Mohanom 1. októbra (TASR) - Investori vo štvrtok negatívne prijali slabé vyhliadky spoločnosti Bayer na rok 2021. Akcia nemeckého chemického a farmaceutického koncernu tesne po otvorení burzy padla o vyše 12 % na 46,56 eura a priblížila sa k minimu od marca, keď po prudkom oslabení spôsobenom pandémiou nového koronavírusu dostala až na 44,86 eura.

Bayer v stredu (30. 9.) po zatvorení burzy oznámil, že v roku 2021 očakáva tržby približne na úrovni roka 2020. Zisk na akciu očistený o vplyv menových kurzov by mal klesnúť. Koncern tiež potvrdil zhoršené vyhliadky pre tento rok. Prispel k nim predovšetkým negatívny vývoj v poľnohospodárskom sektore. Bayer uviedol, že situácia sa v najbližšom čase nezmení a že priame následky pandémie budú rozsiahlejšie, než sa pôvodne očakávalo.

Bayer preto plánuje ďalšie úspory. Od roku 2024 chce znížiť náklady o ďalších 1,5 miliardy eur ročne.