Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ArcelorMittal predáva operácie v USA

JH13 Fos-sur- Mer - Pohľad na továreň najväčšieho svetového oceliarskeho koncernu ArcelorMittal vo francúzskom Fos-sur- Mer. Foto: TASR/AP

Vrátane prevzatia záväzkov týkajúcich sa dôchodkov a ďalších položiek predstavuje hodnota akvizície 3,3 miliardy USD.

Luxemburg 28. septembra (TASR) - Najväčší svetový producent ocele ArcelorMittal predáva svoje operácie v USA americkému konkurentovi Cleveland-Cliffs za 1,4 miliardy USD (1,2 miliardy eur). Cleveland-Cliffs zaplatí kombináciou vlastných akcií a hotovosťou. Vrátane prevzatia záväzkov týkajúcich sa dôchodkov a ďalších položiek predstavuje hodnota akvizície 3,3 miliardy USD, uviedol americký koncern.

Akcie oceliarskeho gigantu ArcelorMittal v pondelok po zverejnení správy vzrástli na parížskej burze cenných papierov o 7,04 % na 11,04 eura. V medziročnom porovnaní však bola ich hodnota nižšia o 29,4 %.

Koncern ArcelorMittal tvrdo zasiahol pokles dopytu po oceli v 2. štvrťroku 2020 v dôsledku blokád na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Spoločnosť so sídlom v Luxemburgu vo vyhlásení uviedla, že Cleveland-Cliffs získa 100 % v ArcelorMittal USA, pričom tretinu sumy zaplatí v hotovosti a dve tretiny akciami.

Konkrétne, ArcelorMittal dostane 505 miliónov USD v hotovosti a zvyšné zhruba dve tretiny vo forme vlastného imania. Dohoda o akciách poskytne spoločnosti ArcelorMittal počiatočný podiel 16 % v Cleveland-Cliffs, ktorý by mohlo stúpnuť na 25,5 %.

Dohoda predpokladá tiež, že Cleveland-Cliffs prevezme čisté záväzky spoločnosti ArcelorMittal USA za približne 500 miliónov USD a dôchodky a ďalšie záväzky v oblasti zamestnaneckých benefitov, ktoré Cleveland-Cliffs odhaduje na 1,5 miliardy USD. Tým sa celková hodnota transakcie zvýši o 2 miliardy USD na 3,4 miliardy USD.

Vďaka tejto dohode sa Cleveland-Cliffs stane najväčším výrobcom plochej valcovanej ocele v Severnej Amerike s kombinovanými dodávkami zhruba vo výške 17 miliónov ton.

(1 EUR = 1,1634 USD)