Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Boeing rokuje s bankami o úveroch v objeme vyše 10 miliárd USD

Na archívnej snímke z 3. októbra 2019 sú zakryté trupy lietadiel Boeing 737 MAX od spoločnosti Spirit Aerosystems v americkom meste Wichita. Spirit Aerosystems, ktorý pre 737 MAX vyrába trupy, v piatok 10. januára 2020 informoval, že plánuje zrušiť približne 2800 pracovných pozícií. Ako firma dodala, toto rozhodnutie musela urobiť, keďže stále nie je známe, kedy by sa lietadlo 737 MAX mohlo vrátiť do prevádzky. Firma Spirit patrí k najviac poškodeným spoločnostiam v dôsledku pozastavenia výroby 737 MAX, keďže toto lietadlo zabezpečuje až polovicu z jej ročných tržieb. Tak ako Boeing, aj Spirit zastavil výrobu trupov pre 737 MAX od januára tohto roka. Foto: TASR/AP

Boeing tento mesiac zastavil produkciu lietadiel 737 Max. Uzemnenie strojov trvá už skoro 11 mesiacov

Chicago 20. januára (TASR) - Boeing rokuje s bankami o úveroch, aby prekonal krízu spôsobenú pádmi dvoch lietadiel 737 Max. Celkovo si chce požičať 10 miliárd USD (9,02 miliardy eur) alebo viac, ako uviedli dva zdroje oboznámené so záležitosťou.

Boeing si podľa zdrojov už od bánk zabezpečil minimálne 6 miliárd USD a ďalej rokuje s ďalšími finančnými inštitútmi, keďže chce získať väčší objem. Koncern totiž bojuje s dôsledkami krízy, ktorú vyvolali pády dvoch lietadiel 737 Max. Pri nich zomrelo celkovo 346 ľudí a spôsobili, že od vlaňajšieho marca sú tieto stroje globálne uzemnené. Kríza zároveň oslabila hotovostnú pozíciu koncernu.

Boeing tento mesiac zastavil produkciu lietadiel 737 Max. Uzemnenie strojov trvá už skoro 11 mesiacov, pričom stále nie je jasné, kedy sa budú môcť vrátiť do prevádzky.

(1 EUR = 1,1085 USD)