Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sofistikovaná výroba, inovácie a výskum môžu byť budúcnosťou priemyslu

Nesmie sa zabudnúť ani na rast vysokokvalifikovanej pracovnej sily v podmienkach Slovenska.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Podnikateľské prostredie, ktoré umožní zvyšovanie konkurencieschopnosti slovenských firiem či rozvoj podnikov s vyššou pridanou hodnotou a sofistikovanou výrobou. Toto by malo byť podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka budúcnosťou slovenského priemyslu.

Zároveň by sa podľa neho mal klásť dôraz na lepšie využívanie výskumu, vývoja a inovácií. "Nesmie sa zabudnúť ani na rast vysokokvalifikovanej pracovnej sily v podmienkach Slovenska," uviedol Mihók pre TASR. Sústrediť sa treba podľa neho aj na také odvetvia a produkciu, ktoré budú konkurenčné a nájdu primeraný odbyt na trhu EÚ i na trhoch v tretích krajinách.

V minulosti boli totiž v úzadí predovšetkým odvetvia s vyššou pridanou hodnotou, sofistikovaná výroba a inovačné aktivity v priemysle. Podniky boli orientované hlavne na ťažký, strojársky či drevospracujúci priemysel. Ale aj stavebníctvo alebo potravinárstvo.

"Na zmenu štruktúry priemyselných odvetví pozitívne pôsobila aj globálna ekonomika, keď na Slovensku začal dominovať automobilový, elektrotechnický priemysel či informačné technológie a rozvoj telekomunikácií," pripomenul Mihók. Významná zmena štruktúry priemyslu na Slovensku nastala po roku 1990, keď sa rozpadli trhy v rámci zoskupenia RVHP. Výrazný vplyv na priemysel malo aj rozdelenie Československa v roku 1993.