Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínsky Huawei oznámil rast tržieb za 1. polrok o viac než 13 %

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Washington zaradil Huawei vlani na čiernu listinu, pričom ako dôvod uviedol bezpečnostné riziko, čo však spoločnosť odmieta.

Peking 13. júla (TASR) - Čínska spoločnosť Huawei Technologies oznámila za 1. polrok rast tržieb o viac než 13 %. V porovnaní s vývojom v predchádzajúcom roku to znamená výrazné spomalenie, tržby však stále rastú, napriek zvyšujúcemu sa tlaku USA na dodávateľov a zákazníkov firmy.

Ako uviedla agentúra Reuters, telekomunikačný koncern dosiahol v 1. polroku tržby 454 miliárd jüanov (57,24 miliardy eur). Oproti 1. polroku minulého roka to predstavuje rast o 13,1 %. V porovnaní s medziročným vývojom za prvých šesť mesiacov roka 2019 sa tempo rastu výrazne spomalilo, keďže v 1. polroku minulého roka dosiahol medziročný rast tržieb 23,2 %.

Firma však zatiaľ stále zaznamenáva rast, napriek stále väčšiemu tlaku Spojených štátov na ďalšie krajiny, aby s Huawei nespolupracovali. Samotný Washington zaradil Huawei vlani na čiernu listinu, pričom ako dôvod uviedol bezpečnostné riziko, čo však spoločnosť odmieta.

V súčasnom 1. polroku sa pod 13-percentný rast podpísal najmä vývoj v 2. kvartáli. Za 1. štvrťrok sa tržby zvýšili iba o 1 % na 182,2 miliardy jüanov. Na porovnanie, v 1. kvartáli predchádzajúceho roka predstavoval rast 39 %.

O počte predaných telefónov firma Huawei neinformovala. Určité údaje zverejnila spoločnosť pre prieskum trhu IDC, ktorá uviedla, že čínska firma bola v 1. kvartáli druhým najväčším producentom smartfónov na svete, keď v danom období dosiahla na trhu 17,8-percentný podiel. Svetovým lídrom bol juhokórejský Samsung Electronics a trojkou vo svete americký Apple.

(1 EUR = 7,9309 CNY)