Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Čínsky výrobný sektor v marci ožil

Muž bez ochranného rúška sa hlboko nadýchol pred rozkvitnutou čerešňou v pekingskom parku vo štvrtok 26. marca 2020. V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 67 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno "privezené" nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zo zahraničia. Ide o nárast oproti predchádzajúcemu dňu, keď evidovali 47 nových prípadov, taktiež to boli všetko cestujúci prichádzajúci zo zahraničia. Foto: TASR/AP

Hodnota indexu pritom len tesne prekonala hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.

Peking 1. apríla (TASR) - Čínsky výrobný sektor v marci ožil po strmom páde v predchádzajúcom mesiaci a jeho aktivita vzrástla. Potvrdil to prieskumu súkromnej spoločnosti Caixin, ktorý je v súlade s oficiálnymi údajmi čínskeho štatistického úradu.

Podľa Caixin, ktorá mapuje situácia v menších súkromných firmách, sa index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v marci 2020 zvýšil na 50,1 bodu z februárového rekordného minima 40,3 bodu.

Hodnota indexu pritom len tesne prekonala hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.

Prieskum tiež ukázal, že produkcia v čínskom výrobnom sektore v marci stúpla po zmiernení cestovných obmedzení, ktoré vláda zaviedla koncom januára, aby zastavila šírenie nového koronavírusu. Ale nové objednávky klesli, zvlášť exportné objednávky, keďže nový koronavírus sa rozšíril za hranice Číny, uviedol Caixin.

Čínsky výrobný sektor čelil v marci dvom výzvam: obnovenie aktivity v podnikoch bolo nedostatočné a zhoršujúci sa vonkajší dopyt a slabší domáci spotrebiteľský dopyt obmedzili ďalšiu expanziu výroby, komentovala zverejnené výsledky skupina CEBM.

Medzitým údaje o zamestnanosti naznačili ďalšie zníženie počtu pracovníkov, hoci miera poklesu sa od februára zmiernila, skonštatovala spoločnosť Caixin.

Čínsky oficiálny PMI, ktorý zverejnil v utorok (31. 3.) štatistický úrad v Pekingu, vyskočil v marci až na 52 bodov z historického minima 35,7 bodu vo februári.

Dôvodom rozdielov v hodnotách oficiálneho indexu a indexu súkromnej spoločnosti Caixin je fakt, že kým čínsky štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy, Caixin robí prieskum v stredných a malých podnikoch.