Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Čínu čaká ešte 30 rokov, kým sa stane priemyselnou veľmocou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V posledných rokoch sa Čína stala poprednou priemyselnou krajinou, ktorá vďaka snahe vyrábať všetko od vozidiel až po priemyselné stroje získala na globálnej produkcii tretinový podiel.

Peking 7. marca (TASR) - Čína je ešte minimálne 30 rokov vzdialená od cieľa stať sa veľmocou v oblasti priemyselnej výroby, a to aj napriek tomu, že má jeden z najúplnejších dodávateľských reťazcov na svete.

V posledných rokoch sa Čína stala poprednou priemyselnou krajinou, ktorá vďaka snahe vyrábať všetko od vozidiel až po priemyselné stroje získala na globálnej produkcii tretinový podiel. Bývalý minister priemyslu a informačných technológií Miao Wei však upozornil na veľkú strategickú slabinu Číny: závislosť od amerických technologických produktov, napríklad polovodičov. "Základné schopnosti sú stále slabé, kľúčové technológie sú v rukách niekoho iného a riziká zlyhania sa výrazne zvýšili," cituje ho agentúra Reuters.

V čase, keď sa čínska ekonomika začína orientovať na model založený na službách a obmedzujú sa znečisťujúce fabriky, podiel priemyselnej produkcie na hrubom domácom produkte (HDP) klesol. Vlani priemysel tvoril vyše štvrtiny HDP, čo je najnižšia úroveň od roka 2012.

"Podiel priemyselnej produkcie na HDP začal klesať príliš skoro a príliš rýchlo, čo zaťažuje nielen hospodársky rast a ovplyvňuje zamestnanosť, ale vytvára aj bezpečnostné riziká pre naše podniky a podkopáva schopnosť našej ekonomiky odolávať rizikám, ako aj jej globálnu konkurencieschopnosť," dodal Wei.

Podľa neho veľa problémov brzdí vývoj čínskeho priemyslu, za najväčší považuje nedostatočné trhovo orientované reformy. Vývoj okrem toho obmedzujú nielen vysoké zdanenie a slabá podpora, ale najmä nedostatok inovatívnych talentov. "Musíme si zachovať naše strategické odhodlanie, zachovať si čistú hlavu a naplno pochopiť nedostatky a slabiny," dodal Wei.