Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

General Electric v 3. kvartáli znížil svoju stratu

Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) v stredu 28. októbra 2020 oznámil, že v 3. kvartáli znížil svoju stratu. Foto: TASR/AP

Bez jednorazových položiek dosiahol GE v uplynulom kvartáli upravený zisk 6 centov na akciu.

New York 28. októbra (TASR) - Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) v stredu oznámil, že v 3. kvartáli znížil svoju stratu. A dokonca neočakávane vykázal upravený kvartálny zisk aj pozitívny hotovostný tok v dôsledku znižovania nákladov a zlepšenia v oblasti energetiky a obnoviteľnej energie. A jeho čistá strata klesla.

Generálny riaditeľ spoločnosti GE Larry Culp uviedol, že spoločnosť po úprave o kurzové vplyvy zvýšila ziskové marže v každom segmente okrem letectva. Dodal, že konglomerát je na dobrej ceste, pokiaľ ide o redukciu nákladov a hotovosť.

GE vykázal v 3. štvrťroku stratu 1,2 miliardy USD (1,01 miliardy eur) po strate 9,5 miliardy USD v minulom roku, ktorú "nafúkli" mimoriadne položky.

Bez jednorazových položiek dosiahol GE v uplynulom kvartáli upravený zisk 6 centov na akciu. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, pritom očakávali upravenú stratu 4 centy na akciu.

Tržby GE v sledovanom období klesli o 17 % na 19,42 miliardy USD, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sa znížia na 18,73 miliardy USD.

Dopyt po produktoch GE zostáva pod tlakom pre pandémiu nového koronavírusu, ktorá obzvlášť tvrdo zasiahla letecký segment spoločnosti.

Culp však podnikol kroky na zlepšenie hotovostnej pozície a výkonnosti GE vrátane reorganizácie energetického podnikania, zníženia nákladov o 2 miliardy USD a na jar oznámil tiež, že zruší 13.000 pracovných miest.

Priemyselný konglomerát vykázal v 3. štvrťroku voľný hotovostný tok vo výške 514 miliónov USD dolárov z priemyselných prevádzok v porovnaní s odlivom 2,1 miliardy USD hotovosti v predchádzajúcom štvrťroku.

Aj v súčasnom 4. kvartáli očakáva GE voľný hotovostný tok z priemyslu, a to minimálne 2,5 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1832 USD)