Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Investičný apetít nemeckých firiem klesá

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

šte menšia ochota k investíciám je medzi stredne veľkými a malými podnikmi. V rámci firiem s menej než 200 zamestnancami má investičné plány 30 % podnikov oproti 33 % na začiatku roka.

Berlín 4. decembra (TASR) - Investičný apetít nemeckých spoločností klesá, napriek tomu, že je potrebné investovať do opatrení na prechod k zelenšej ekonomike. Informovala o tom tento týždeň Nemecká obchodná a priemyselná komora (DIHK).

Ako DIHK uviedla pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, iba 35 % nemeckých priemyselných podnikov plánuje v súčasnom období investície. Na začiatku roka malo tieto plány 37 % firiem. Ešte menšia ochota k investíciám je medzi stredne veľkými a malými podnikmi. V rámci firiem s menej než 200 zamestnancami má investičné plány 30 % podnikov oproti 33 % na začiatku roka.

Investície podnikov do strojov a zariadení dosiahnu podľa DIHK zhruba 90 % z hodnoty, ktorú na tento účel vynaložili firmy v predpandemickom roku 2019. Navyše, každá desiata firma uviedla, že odkladá investície určené na ochranu klímy.

Nová nemecká vládna koalícia pritom plánuje urýchliť prechod na zelenšiu ekonomiku. V tomto smere počíta aj s podporou pre podniky, podľa šéfa DIHK Petra Adriana však jej plány v tejto oblasti nie sú dostatočné.