Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v auguste vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo tiež, že v auguste najviac stúpli objednávky na dopravné prostriedky, o 5,4 %, z toho objednávky na civilné lietadlá a komponenty vyskočili až o 77,9 %.

Washington 4. októbra (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA aj v auguste vzrástli a viac, ako ekonómovia očakávali. Motorom ich rastu bol najmä nestály dopyt po dopravných prostriedkoch. Informovalo o tom v pondelok americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov sa objednávky na výrobky z amerických tovární v auguste zvýšili o 1,2 % oproti júlu, keď medzimesačne stúpli o 0,7 %. Augustové objednávky prekonali aj odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že vzrastú o 0,9 % po pôvodnom zvýšení v júli o 0,4 % pred revíziou.

Ministerstvo uviedlo tiež, že v auguste najviac stúpli objednávky na dopravné prostriedky, o 5,4 %, z toho objednávky na civilné lietadlá a komponenty vyskočili až o 77,9 %. Na druhej strane objednávky na stroje sa v sledovanom období medzimesačne znížili o 1 %. Bez dopravných prostriedkov sa nové objednávky zvýšili o 0,5 %.

Správa ministerstva odhalila, že objednávky na tovar dlhodobej spotreby vzrástli v auguste o 1,8 %, zatiaľ čo objednávky na tovar krátkodobej spotreby sa zvýšili o 0,6 %.

Ministerstvo obchodu v separátnej správe informovalo, že dodávky priemyselného tovaru v auguste stúpli len o 0,1 % po júlovom náraste o 1,5 %. Zároveň, zásoby priemyselných produktov stúpli v auguste o 0,6 %, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci.