Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové výrobky z USA v decembri vzrástli len veľmi mierne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že objednávky na nové výrobky amerických tovární v decembri stúpli len o 0,2 % oproti novembru, keď medzimesačne vzrástli o 2,6 %.

Washington 2. februára (TASR) - Objednávky na nové výrobky z USA v decembri 2023 vzrástli len veľmi mierne, oveľa menej ako v novembri. Dôvodom bol pokles nestálych objednávok na dopravné prostriedky. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že objednávky na nové výrobky amerických tovární v decembri stúpli len o 0,2 % oproti novembru, keď medzimesačne vzrástli o 2,6 %. Decembrový výsledok zodpovedal odhadom ekonómov.

K miernemu nárastu decembrových objednávok prispelo zvýšenie objednávok na tovar krátkodobej spotreby o 0,4 %, ktoré viac ako vykompenzovalo mierny pokles objednávok na tovar dlhodobej spotreby. Celkový dopyt po dopravných zariadeniach sa pritom znížil o 0,9 %, a to najmä pre pokles objednávok na plavidlá (-17,5 %) a vojenské lietadlá a komponenty (-2,9 %).

Bez započítania objednávok na dopravné prostriedky sa dopyt po výrobkoch z USA v decembri zvýšil o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní objednávky vo výrobnom sektore v USA v decembri 2023 vzrástli o 0,8 %.