Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pokles cien priemyselných výrobcov v eurozóne sa v máji spomalil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spomedzi členských štátov EÚ najvýraznejší pokles cien priemyselných producentov zaznamenali medzimesačne Belgicko, Slovensko a Litva.

Luxemburg 2. júla (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne pokračovali v máji v poklese, tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo. Rovnaký vývoj platí aj pre celú Európsku úniu. Poukázal na to vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Ceny priemyselných producentov klesli v eurozóne v máji v porovnaní s aprílom o 0,6 %, zatiaľ čo v apríli pokles dosiahol 2 %. Pokles bol však výraznejší, než očakávali analytici, ktorí ho stanovili na 0,5 %. V širšej EÚ klesli ceny výrobcov v máji medzimesačne o 0,5 % po 1,9-percentnom poklese v apríli.

V medziročnom porovnaní klesli ceny producentov v menovej únii o 5 %. Aj v tomto prípade bol pokles výraznejší, než sa čakalo. Analytici očakávali medziročný pokles na úrovni 4,8 %. V prípade celej Európskej únie klesli ceny výrobcov o 4,6 %.

Spomedzi členských štátov EÚ najvýraznejší pokles cien priemyselných producentov zaznamenali medzimesačne Belgicko, Slovensko a Litva. V Belgicku klesli o 4,6 %, na Slovensku o 1,7 % a v Litve o 1,3 %. Rast zaznamenali iba Grécko (1,2 %), Estónsko (0,7 %) a Česko, kde sa ceny výrobcov zvýšili o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní klesli ceny priemyselných výrobcov najviac v Litve (-11,3 %), Belgicku (-9,6 %) a Španielsku (-8,7 %). Rast zaznamenali iba Malta a Luxembursko, a to o 1,5 %, respektíve o 0,1 %. Na Slovensku ceny priemyselných výrobcov klesli v máji medziročne o 0,7 %.