Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Produkcia poľského priemyslu sa v januári nečakane zvýšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štatistiky tiež ukázali, že výroba polotovarov v Poľsku v januári stúpla o 3,1 %.

Varšava 20. februára (TASR) - Priemyselná produkcia v Poľsku sa v januári nečakane zvýšila a zároveň tempo rastu výrobných cien sa spomalilo. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad GUS.

Konkrétne produkcia poľského priemyslu v januári stúpla medziročne o 1,1 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali jej pokles o 0,1 %.

Produkcia výrobného sektora sa pritom v januári zvýšila medziročne o 1,9 %. Na druhej strane produkcia v ťažobnom a banskom sektore klesla o 10,4 % a produkcia elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu sa znížila o 4,2 %.

Štatistiky tiež ukázali, že výroba polotovarov v Poľsku v januári stúpla o 3,1 %, výroba predmetov dlhodobej spotreby o 2 % a kapitálových tovarov o 1 %. A zároveň produkcia tovarov krátkodobej spotreby klesla o 3,7 % a energií o 1 %.

V medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia v Poľsku v januári vzrástla o 4,5 %.

Separátne údaje GUS ukázali, že výrobné ceny v susednej krajine sa v januári zvýšili medziročne o 0,8 %, čo je miernejší nárast ako o 1 % v decembri. Analytici však takýto výsledok očakávali. Medzimesačne stúpli januárové výrobné ceny o 0,1 % rovnako ako v decembri.