Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v eurozóne v septembri klesla

Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní objem priemyselnej výroby v oboch blokoch v septembri klesol, a to v eurozóne o 6,8 % a v EÚ o 5,8 %.

Luxemburg 12. novembra (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne v septembri, poslednom mesiaci 3. štvrťroka, klesla. Dôvodom bolo najmä strmé zníženie výroby predmetov dlhodobej spotreby. Oznámil to vo štvrtok európsky štatistický úrad Eurostat.

Z prvého odhadu Eurostatu vyplýva, že v septembri sa výkon priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov v regióne, ktorý zaviedol euro, medzimesačne znížil o 0,4 % po augustovom náraste o 0,6 %.

V celej Európskej únii (EÚ) sa priemyselná produkcia v septembri v medzimesačnom porovnaní nezmenila po tom, ako v auguste vzrástla o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní objem priemyselnej výroby v oboch blokoch v septembri klesol, a to v eurozóne o 6,8 % a v EÚ o 5,8 %.

K medzimesačnému poklesu priemyselnej produkcie v eurozóne v septembri prispelo zníženie výroby predmetov dlhodobej spotreby o 5,3 % a energií o 1 %, zatiaľ čo výroba polotovarov stúpla o 0,5 %, kapitálových produktov o 0,6 % a predmetov krátkodobej spotreby o 2,1 %.

V EÚ v septembri medzimesačne klesla výroba predmetov dlhodobej spotreby o 3,9 % a energií o 0,7 %. Výroba polotovarov pritom vzrástla o 0,6 %, kapitálových tovarov o 1,2 % a predmetov krátkodobej spotreby o 1,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých septembrové údaje má Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles priemyslu bol zaznamenaný v Taliansku (-5,6 %), Írsku (-4,7 %) a Portugalsku (-3,8 %). A najstrmší rast nahlásili Česko (4,1 %), Slovensko (3,4 %) a Poľsko (3,1 %).

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne v septembri znížila výroba kapitálových produktov o 13,3 %, energií o 4,5 %, polotovarov o 3,7 %, predmetov dlhodobej spotreby o 1,7 % a krátkodobej spotreby o 1,5 %.

V EÚ klesla výroba kapitálových produktov o 11,9 %, energií o 4,8 %, polotovarov o 2,8 % a predmetov krátkodobej spotreby o 1,7 %, zatiaľ čo výroba predmetov dlhodobej spotreby vzrástla o 0,7 %.

Najväčší medziročný pokles priemyslu mali v septembri Írsko (-13,6 %), Nemecko (-8,7 %), Francúzsko a Holandsko (v oboch -6,1 %). A nárast bol zaznamenaný len v Poľsku (3,3 %) a Portugalsku (2,5 %).

Na Slovensku sa výkon priemyslu v septembri medziročne znížil o 0,2 %.