Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity vo výrobnom sektore v USA sa v júli opäť zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index už v júni prekonal zlomovú hranicu 50 bodov, pod ktorú sa prepadol v marci, keď vláda zaviedla blokády, aby zabránila šíreniu nového koronavírusu.

Washington 3. augusta (TASR) - Rast aktivity vo výrobnom sektore v USA sa v júli opäť zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za 1,5 roka. Prispelo k tomu zvýšenie objednávok aj napriek čoraz väčšiemu počtu nových prípadov ochorenia COVID-19, čo vyvoláva obavy o udržateľnosť zotavovania ekonomiky.

Prieskum, ktorý v pondelok zverejnil Inštitút pre riadenie zásob (Institute for Supply Management, ISM), ukázal, že index nákupných manažérov u výrobného sektora v júli vzrástol, už druhý mesiac v rade, na 54,2 bodu z júnových 52,6 bodu. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od marca 2019. Analytici pritom odhadovali, že index stúpne v júli menej, na 53,6 bodu.

Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov signalizuje, že výrobný sektor, ktorý sa podieľa 11 % na výkone ekonomiky, rastie.

Index už v júni prekonal zlomovú hranicu 50 bodov, pod ktorú sa prepadol v marci, keď vláda zaviedla blokády, aby zabránila šíreniu nového koronavírusu.

Povzbudzujúce tiež je, že index ďalej stúpa napriek prudko sa zvyšujúcim novým prípadom nákazy, najmä v husto obývaných regiónoch na juhu a západe USA.

A zároveň údaje z trhu práce, ako sú týždenné štatistiky o počte nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti signalizujú, že oživenie hospodárstva, ktoré sa začalo v máji otvorením firiem, bolo slabé.

Aj júlový prieskum ISM odhalil, že čiastkový index zamestnanosti síce stúpol na 44,3 zo 42,1 bodu v júni, ale zostal pod hranicou 50 bodov.

Dobrou správou je, že čiastkový index nových objednávok, ktorý je ukazovateľom budúcej produkcie, sa zvýšil na 61,5 z júnových 56,4 bodu vďaka otvoreniu tovární a oživeniu exportu. Aj index produkcie v júli vzrástol na 62,1 z 57,3 bodu. Napriek tomu nemožno označiť produkciu v americkom priemysle za "robustnú", dodal ISM.