Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SES Tlmače dodajú kotol pre elektráreň Pljevlja II v Čierne Hore

ilustračná snímka Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

Kontrakt zahŕňa dodávku na kľúč elektrárne o výkone 254 megawattov.

Tlmače 3. októbra (TASR) – Slovenské energetické strojárne (SES), a. s., Tlmače dodajú kotol pre uholnú elektráreň Pljevlja II v Čiernej Hore. Spoločnosť bude dodávateľom pre Škodu Praha, a. s., ktorej zástupcovia podpísali koncom septembra tohto roka kontrakt na projekt s investorom Elektroprivreda Crne Gore.

Kontrakt zahŕňa dodávku na kľúč elektrárne o výkone 254 megawattov. Predmetom dodávky SES je klasický granulačný kotol s parným výkonom 681 ton za hodinu, ktorý bude spaľovať lokálne hnedé uhlie. Súčasťou dodávky SES je aj základný a detailný inžiniering celého kotla s príslušenstvom, nákup základného materiálu a potrebných subdodávok, výroba častí kotla, preprava dodávok na miesto výstavby, montáž kotla s príslušenstvom a jeho uvedenie do prevádzky. Predpokladaná cena dodávky predstavuje zhruba 100 miliónov eur.

Spoločným postupom so spoločnosťou Škoda Praha sa obnovuje model spolupráce českých a slovenských firiem, ktoré už v minulosti spolupracovali na významných projektoch v energetike. Dôležitým faktorom pre úspech tohto projektu bude zabezpečenie vhodného modelu financovania projektu. Uvažuje sa s modelom česko-slovenského financovania so zapojením a podporou ČEB/EGAP a Eximbanky SR.

SES Tlmače majú práve na Balkáne historicky veľmi dobrú pozíciu, skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Martin Paštika. „Až 45 % podielu na inštalovanom výkone tepelných elektrární v rámci Elektroprivreda Srbije je z parných kotlov dodaných našou spoločnosťou. Časť z nich bolo dodaných ešte pod značkou Škoda, keďže SES Tlmače boli súčasťou tohto koncernu.“ Nový projekt môže byť podľa Paštiku pilotným projektom v obnovení tradičnej česko-slovenskej spolupráce v energetickom strojárenstve a veľmi dobrou referenciou pre ďalšie pripravované energetické projekty na Balkáne. „Pre realizáciu projektu bude kľúčová podpora exportných štátnych poisťovní EGAP a EXIM SR pri finálnych rokovaniach o financovaní projektu Plevlja II,“ povedal.

K hlavným exportným trhom dodávateľa kotlov SES Tlmače patria v posledných rokoch Čína, Čile, Turecko a Česká republika. V súčasnosti je spoločnosť so svojimi dodávkami aktívna v Európe, Turecku, ale aj v Južnej a Latinskej Amerike, napríklad v Brazílii a na Kube.