Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Siemens v pondelok uviedol svoju energetickú divíziu na burzu

Na snímke logo pred sídlom nemeckého priemyselného agregátu Siemens 9. novembra 2017 v Mníchove. Foto: TASR/AP

Akcie spoločnosti Siemens Energy sa pri otvorení burzy obchodovali za 22,01 eura za jednu, ale do 9.13 h SELČ skĺzli na úroveň 19,91 eura za akciu.

Frankfurt nad Mohanom 28. septembra (TASR) - Nemecký priemyselný gigant Siemens v pondelok uviedol svoju energetickú divíziu na burzu. Ide o jeden z najväčších tohtoročných debutov na európskom trhu s akciami, ktorý mu priniesol necelých 16 miliárd eur.

Akcie spoločnosti Siemens Energy sa pri otvorení burzy obchodovali za 22,01 eura za jednu, ale do 9.13 h SELČ skĺzli na úroveň 19,91 eura za akciu.

Analytici predpovedali Siemensu výnos z predaja akcií v pásme 17 až 24 miliárd eur. V marci koncern Siemens uviedol, že jeho energetická divízia má vlastné imanie v hodnote približne 17,3 miliardy eur.

Pondelkový vstup Siemens Energy AG na burzu predstavuje ďalší krok k jej odčleneniu od konglomerátu, ktorý vyrába obrovskú škálu produktov, od zdravotníckej techniky, cez lokomotívy a plynové turbíny až po ďalšie strojárenské výrobky. Samostatné spoločnosti tak budú môcť lepšie čeliť výzvam na svojich trhoch.

Ako nezávislá spoločnosť máme teraz väčšiu flexibilitu, ktorú potrebujeme, aby sme mohli udržateľným a ekonomicky úspešným spôsobom formovať globálnu transformáciu energetických trhov,“ uviedol šéf Siemens Energy Christian Bruch.

Siemens sa rozhodol pokračovať v procese odčleňovania jednotlivých divízií, aj napriek pandémii nového koronavírusu a jej negatívnemu vplyvu na firmy po celom svete.

Siemens Energy, so svojou ropnou a plynárenskou jednotkou, výrobou turbín, prenosom energií a s tým a súvisiacimi službami je tak ďalšia z divízií, ktorá vstúpila na burzu po výrobcovi zdravotníckej techniky Healthineers, ktorý debutoval v roku 2018, a výrobcovi osvetľovacej techniky Osram (2013).

Generálny riaditeľ Siemensu Joe Kaeser v roku 2017 uviedol, že si želá, aby konglomerát stal skôr „flotilou lodí“ ako ťažkopádnym tankerom v čase, keď potrebuje nájsť nový smer v čoraz náročnejšom prostredí pre priemyselné spoločnosti.