Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Strojárskym firmám chýbajú nástupcovia starnúcich kádrov

Strojárske firmy pôsobiace v Liptovskom Mikuláši pociťujú nedostatok kvalifikovaných potenciálnych náhradníkov prestarnutých pracovných kádrov.

Liptovský Mikuláš 17. apríla (TASR) – Strojárske firmy pôsobiace v Liptovskom Mikuláši pociťujú nedostatok kvalifikovaných potenciálnych náhradníkov prestarnutých pracovných kádrov. Na pôde tamojšej radnice dnes o tomto probléme rokovali zástupcovia samosprávy, zamestnávateľov a stredných odborných škôl.

"Už pár rokov naši zamestnanci starnú. Potrebujeme nových mladých ľudí a zisťujeme, že ich tu niet. Bohužiaľ, musíme zároveň konštatovať, že tu nie sú ani školy, ktoré nám môžu pripraviť operátorov strojov, sústružníkov, vŕtačov, frézarov či zváračov," uviedol pre TASR riaditeľ Liptovských strojární Dirk Laheye.

Nevyhnutnosť lepšej vzájomnej informovanosti zdôraznil primátor Alexander Slafkovský. "Najmä deti a ich rodičia musia vedieť o tom, že v našom meste je približne 500 reálnych pracovných príležitostí v strojárskych firmách s perspektívou, no ich predstavitelia sa obávajú, že o pár rokov nebude mať kto u nich pracovať," skonštatoval Slafkovský.

Konkrétnym výsledkom budú v nasledujúcich týždňoch spoločné návštevy výchovných poradcov základných a stredných odborných škôl (SOŠ) vo výrobných podnikoch. "Vítame túto iniciatívu, lebo potrebujeme mať spätnú väzbu, aby sme vedeli, čo potrebuje prax a kam máme smerovať naše školy," povedala metodička odboru školstva Žilinského samosprávneho kraja Mária Benedeková.

"Akákoľvek škola má zmysel, keď jej absolventi majú možnosť praktického uplatnenia," prízvukoval zástupca riaditeľa pre odborný výcvik SOŠ stavebnej Ján Poliak. "Žiaľ, naše odborné školstvo čakalo dlhé dve desaťročia, kým sa zistilo, že situácia je alarmujúca. Máme množstvo nezamestnaných a na druhej strane veľa voľných pracovných miest, ktoré sú podmienené odborným vzdelaním," dodal Milan Daniš, riaditeľ SOŠ elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku.