Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Swatch Group oznámila nárast zisku aj tržieb v 1. polroku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Švajčiarski výrobcovia hodiniek po silnom zotavení sa z pandémie ochorenia COVID-19 zápasia tento rok s blokádami na dôležitom čínskom trhu.

Zürich 14. júla (TASR) - Švajčiarska spoločnosť Swatch Group vo štvrtok oznámila, že jej zisk aj tržby sa v 1. polroku 2022 zvýšili, k čomu prispel aj úspech jej hodiniek MoonSwatch. Zároveň potvrdila svoju prognózu, že tržby za celý rok vzrastú o dvojciferné číslo. TASR tom informuje na základe správy DPA a Reuters.

Švajčiarski výrobcovia hodiniek po silnom zotavení sa z pandémie ochorenia COVID-19 zápasia tento rok s blokádami na dôležitom čínskom trhu. Výrobca hodiniek značky Omega, ktorý v roku 2021 vygeneroval viac ako 40 % zo svojich tržieb v Číne, vo vyhlásení uviedol, že v dôsledku zatvorenia skladov a mnohých maloobchodných predajní v apríli a máji v Číne, prišiel o tržby vo výške približne 400 miliónov švajčiarskych frankov.

Celkové tržby spoločnosti za prvých šesť mesiacov 2022 pri aktuálnych kurzoch vzrástli o 6,5 % a pri konštantných menových kurzoch o 7,4 % na 3,61 miliardy CHF (3,67 miliardy eur) z 3,39 miliardy CHF vlani.

Čistý zisk najväčšieho svetového výrobcu hodiniek, ktorý minulý rok vypadol zo švajčiarskeho indexu SMI, sa zvýšil na 311 miliónov CHF z vlaňajších 267 miliónov CHF. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, predpovedali Swatch Group zisk 324,5 milióna CHF.

Aj prevádzková marža sa v sledovanom období zvýšila na 13,9 % z 11,9 % pred rokom.

Swatch Group uviedla, že má "výborné vyhliadky vo všetkých segmentoch a očakáva dvojciferný rast tržieb v miestnych menách za celý rok".

(1 EUR = 0,9829 CHF)