Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Taliansky priemysel v júni pokračoval v raste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rôzne inštitúcie a odborníci predpovedajú, že talianska ekonomika, tretia najväčšia v eurozóne, tento rok klesne o 9 až 14 %.

Miláno 6. augusta (TASR) – Taliansky priemysel v júni pokračoval v raste, ale miernejším tempom ako v máji, keď ožil po strmom páde počas blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu. Jeho produkcia je však stále o takmer 14 % nižšia ako minulý rok. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad ISTAT.

Podľa najnovších údajov sa výkon talianskeho priemyslu v júni zvýšil o 8,2 % oproti máju, keď medzimesačne vyskočil až o 41,6 %.

„Všetky odvetvia priemyslu zaznamenali minulý mesiac rast s výnimkou farmaceutických komponentov, ktorých produkcia mierne klesla,“ uviedol ISTAT. Dodal, že aj napriek zotavovaniu je objem výroby stále oveľa nižší ako pred zavedením mimoriadnych opatrení. Na ilustráciu, v porovnaní s januárom je produkcia priemyslu nižšia o viac ako 13 %.

Priemyselná produkcia v Taliansku pritom začala klesať ešte predtým, ako vláda zaviedla blokády a zatvorila väčšinu tzv. nepodstatných firiem.

V apríli sa priemyselná produkcia znížila medziročne o 43,4 %, pričom výroba automobilov sa takmer úplne zastavila.

Rôzne inštitúcie a odborníci predpovedajú, že talianska ekonomika, tretia najväčšia v eurozóne, tento rok klesne o 9 až 14 %.