Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu nemeckého priemyslu sa v novembri spomalilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oproti februáru 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením obmedzení na zastavenie šírenia nového koronavírusu, bola produkcia nemeckého priemyslu v novembri nižšia o 3,8 %.

Wiesbaden 8. januára (TASR) – Tempo rastu nemeckého priemyslu sa v novembri 2020 spomalilo. Ale menej, ako odhadovali ekonómovia. Ukázali to v piatok najnovšie údaje štatistického úradu Destatis.

Podľa Destatisu sa výkon nemeckého priemyslu vlani v novembri po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil o 0,9 % oproti októbru, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 3,4 %. Analytici však očakávali v novembri ešte pomalší nárast priemyselnej produkcie v Nemecku, len o 0,7 %.

Bez energetiky a stavebníctva priemyselná produkcia v Nemecku v novembri stúpla o 1,2 %.

V medziročnom porovnaní sa produkcia priemyslu v najväčšej európskej ekonomike v novembri 2020 znížila o 2,6 % po poklese o 2,7 % v októbri.

A oproti februáru 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením obmedzení na zastavenie šírenia nového koronavírusu, bola produkcia nemeckého priemyslu v novembri nižšia o 3,8 %.

Nemecký export a import pokračovali v novembri v raste



Nemecký export a import pokračovali v novembri v raste a rýchlejším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. To naznačuje, že zahraničný obchod podporí vo 4. štvrťroku najväčšiu európsku ekonomiku, ktorej hrozí druhá recesia v dôsledku blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu. Informoval o tom v piatok spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa najnovších údajov sa nemecký export po očistení od sezónnych vplyvov v novembri zvýšil o 2,2 % oproti októbru, keď medzimesačne vzrástol o 0,9 %.

Podobne sa aj rast importu v novembri zrýchlil na 4,7 % z 0,4 % pred mesiacom.

V medziročnom porovnaní sa export v novembri znížil, už deviaty mesiac po sebe, a to o 1,3 % na 111,7 miliardy eur, z toho vývoz do Európskej únie klesol o 1,7 %. Aj import sa v novembri mierne znížil, o 0,1 % na 94,6 miliardy eur.

Prebytok obchodnej bilancie najväčšej európskej ekonomiky po úprave o sezónne vplyvy v novembri klesol na 16,4 miliardy eur z 18,2 miliardy eur v októbri.

Na neupravenom základe sa prebytok obchodnej bilancie znížil na 17,2 miliardy eur z 18,5 miliardy eur v minulom roku.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením blokád na zastavenie šírenia nového koronavírusu, bol novembrový vývoz nižší o 4,7 % a dovoz o 0,6 %.

Prebytok bežného účtu Nemecka dosiahol vlani v novembri 21,3 miliardy eur, čo bolo menej ako 23,5 miliardy eur v rovnakom období 2019.

Predaj nových áut aj ich výroba v Nemecku sa v roku 2020 strmo znížili



Predaj nových áut v Nemecku sa v roku 2020 prepadol na najnižšiu úroveň od zjednotenia krajiny pred vyše 30 rokmi. A strmo klesla aj produkcia vozidiel. Oznámil to v piatok zväz nemeckého automobilového priemyslu VDA.

Podľa zväzu dôvodom vlaňajšieho dramatického pádu predaja aj produkcie bola pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené blokády.

V minulom roku zaregistrovali úrady v najväčšej európskej ekonomike len 2,9 milióna nových automobilov, čo predstavuje medziročný pokles o 19 %.

Automobilky v krajine vyrobili vlani 3,5 milióna vozidiel. To bol najnižší objem výroby za posledných 45 rokov, uviedol VDA.