Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Tržby PepsiCo v 3. kvartáli prekonali odhady

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť uviedla, že očakáva zvýšenie organických výnosov za celý rok o 8 %, namiesto o 6 % v predchádzajúcej prognóze.

Purchase 5. októbra (TASR) – Americký výrobca nealkoholických nápojov PepsiCo v utorok zvýšil prognózu celoročných tržieb po tom, ako jeho obrat za 3. kvartál prekonal očakávania Wall Street. Prispelo k tomu otváranie reštaurácií a ďalších verejných priestorov po zrušení obmedzení na zastavenie pandémie nového koronavírusu. To podporilo dopyt po sýtených nápojoch a občerstvení.

Spoločnosť uviedla, že tržby jej najväčšej divízie nápojov v Severnej Amerike, v 3. štvrťroku, vzrástli o 7 % a tržby severoamerickej divízie Frito-Lay sa zvýšili o 6 %.

Čistý zisk PepsiCo však v sledovanom období klesol o 3 % na 2,22 miliardy USD (1,91 miliardy eur) z 2,29 miliardy USD vlani. Zisk na akciu sa znížil na 1,60 USD z 1,65 USD/akcia minulý rok. Čiastočne k tomu prispeli vyššie náklady na distribúciu a tiež vyššie ceny surovín a problémy v globálnych dodávateľských reťazcoch. Tieto faktory tlačila na ziskové marže pri balených potravinách.

Tržby v 3. štvrťroku však vzrástli o 11,6 % na 20,19 miliardy USD a prekonali odhady analytikov vo výške 19,39 miliardy USD. Rast organických výnosov dosiahol 9 %.

Spoločnosť uviedla, že očakáva zvýšenie organických výnosov za celý rok o 8 %, namiesto o 6 % v predchádzajúcej prognóze.