Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Priemysel v eurozóne pokračuje v raste, jeho tempo sa však spomalilo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Index produkcie sa v septembri znížil na 55,6 bodu z 59 bodov. Index cien vstupov mierne klesol na 86,9 bodu z 87 bodov.

Brusel 1. októbra (TASR) - Priemysel v eurozóne pokračuje v raste, jeho tempo sa však spomalilo. Negatívny vplyv na aktivitu vo výrobnom sektore majú predovšetkým problémy s dodávkami, ktoré zrejme ešte nejaký čas pretrvajú, čo bude ďalej zvyšovať tlak na ceny.

Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor eurozóny v septembri padol na 58,6 bodu zo 61,4 bodu v auguste, uviedla spoločnosť IHS Markit a mierne revidovala svoj prvý odhad, ktorý počítal s 58,7 bodu. Index však zostáva vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.

Index produkcie sa v septembri znížil na 55,6 bodu z 59 bodov. Index cien vstupov mierne klesol na 86,9 bodu z 87 bodov.

"Výrobný sektor v eurozóne v septembri expandoval robustným tempom, rast sa však výrazne spomalil, keďže výrobcovia hlásili, že následky dodávateľských problémov si vyberajú čoraz vyššiu daň," uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson.