Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vojenský opravárenský podnik v Novákoch by mal 60 rokov

Na archívne snímke samostatný konštruktér spoločnosti predvádza delaboráciu protilietadlovej munície v špeciálnom mobilnom kontajneri. Foto: FOTO TASR – Pavol Remiaš

Prvé muničné sklady v Novákoch vybudovali už v roku 1937, vhodnosť tohto priestoru alokovala to, že sa tu následne umiestnil závod na revíziu a opravy munície.

Nováky 22. septembra (TASR) - Bývalý štátny Vojenský opravárenský podnik (VOP) Nováky by mal 60 rokov. Revíziou a opravami munície sa dnes zaoberá aj spoločnosť MSM Group, ktorá má podnik v prenájme od štátu.

Prvé muničné sklady v Novákoch vybudovali už v roku 1937, vhodnosť tohto priestoru alokovala to, že sa tu následne umiestnil závod na revíziu a opravy munície. "Revízia a opravy munície sú veľmi dôležité, keďže má dlhý životný cyklus a je potrebné ju pravidelne kontrolovať, udržiavať, aby nedošlo k nežiaducej explózii," vysvetlil dnes pri príležitosti 60. výročia spustenia prvej revíznej linky VOP Nováky generálny riaditeľ MSM Group Marián Goga.



VOP Nováky bol podľa neho asi jediný podnik na takejto úrovni v strednej Európe, v minulosti dokázal zabezpečiť napríklad likvidáciu rôznych typov balistických rakiet. "Momentálne delaborácia predstavuje jednotky percent, čiže do nejakých troch percent, je to len nejaká vynútená delaborácia, ktorá vyplýva z iných výrobných procesov," konkretizoval.

Podnik sa momentálne zaoberá podľa slov Gogu tým, na čo bol pôvodne určený, čiže na predlžovanie technického života munície, na revíziu a opravy munície. "Za posledné štyri roky, ktoré tu naša spoločnosť pôsobí, je podnik vysoko v kladných číslach, výrazne sme zvýšili zamestnanosť o 160 ľudí práve tu v Novákoch a máme ďalšie projekty, ktoré verím, že budú úspešné," skonštatoval. Zákazky firma realizuje pre zahraničných zákazníkov, od štátu nemala za posledné tri roky ani jednu, podotkol Goga.

MSM Group v Novákoch tiež otvorila v marci tohto roka novú halu, ktorá sa zaoberá návrhom, opravou a vývojom foriem. Stroje v nej pracujú na kovových častiach rôzneho materiálu. "Princípom tohto nášho nového strediska je oprava formy, ktorá je určená najmä pre vstrekolisy. Samozrejme, predtým ako opravu zrealizujeme, musíme diagnostikovať chybu. Tu v Novákoch na prevádzke máme oddelenie konštruktérov a technológov, ktorí musia najskôr formu skontrolovať, navrhnúť systém opravy, forma sa opraví, ide k zákazníkovi a zákazník ďalej vyrába," ozrejmila Zuzana Helbichová, výkonná riaditeľka nováckej prevádzky MSM Group.

Firma podľa nej primárne opravuje formy, ktoré sú určené pre automobilový priemysel, halu využíva aj pre výrobu prípravkov jednoúčelových zariadení a foriem aj pre špeciálnu časť, pričom tá je v podstate technické predĺženie munície a výroba cvičnej munície. "Čo sa týka výšky investície, spolu s rekonštrukciou priestoru a nákupom nových strojov a zariadení to bolo vo výške jedného milióna eur," vyčíslila.

Otvorenie novej haly prinieslo aj zvýšenie zamestnanosti v spoločnosti. "Momentálne máme otvorenú jednu zmenu, od nového roka počítame s dvojzmenou až nepretržitou zmenou," dodala Helbichová.

MSM Group má bývalý VOP v prenájme na 20 rokov od 1. januára 2013, Goga nevylúčil, že ak by prišla ponuka od vlády na jeho kúpu, zvažovali by ju.