Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Eurostatu sa index výrobných cien (industrial producer price index - IPPI) v euroregióne v januári 2019 v porovnaní s decembrom 2018 zvýšil o 0,4 % a v celej Únii vzrástol o 0,3 %.

Luxemburg 4. marca (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári medzimesačne aj medziročne vzrástli. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa Eurostatu sa index výrobných cien (industrial producer price index - IPPI) v euroregióne v januári 2019 v porovnaní s decembrom 2018 zvýšil o 0,4 % a v celej Únii vzrástol o 0,3 %.

Na ilustráciu, v decembri 2018 ceny hotových produktov medzimesačne klesli, a to v eurozóne o 0,8 % a v EÚ o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní stúpli výrobné ceny v januári 2019 o 3 % v regióne, ktorý zaviedol euro a v EÚ o 2,9 %.

Pod januárový medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov v eurozóne sa podpísalo zdraženie kapitálových produktov o 0,6 %, tovarov dlhodobej spotreby o 0,5 %, energií o 0,4 % a polotovarov o 0,3 %, zatiaľ čo ceny tovarov krátkodobej spotreby stagnovali. Po vylúčení cien energií ceny v priemysle euroregiónu v januári vzrástli o 0,3 %.

V EÚ sa medzimesačne najviac zvýšili ceny kapitálových produktov a tovarov dlhodobej spotreby, zhodne o 0,5 %. Ceny energií stúpli o 0,4 %, polotovarov o 0,2 % a tovarov krátkodobej spotreby o 0,1 %. Ceny v priemysle bez energií aj v EÚ v januári vzrástli o 0,3 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za január, najstrmší medzimesačný nárast cien priemyselných produktov zaznamenali Holandsko (2 %), Estónsko (1,2 %), Grécko (1,1 %) a Česko (1 %). Pokles cien nahlásili len Belgicko (-1 %), Fínsko a Spojené kráľovstvo (v oboch o -0,1% ).

V medziročnom porovnaní stúpli v januári v oboch blokoch najviac ceny energií, a to v eurozóne o 7,3 % a v EÚ o 6,2 %. Polotovary zdraželi v euroregióne o 1,7 % a v Únii o 2,1 %.

Ceny kapitálových produktov a tovarov dlhodobej spotreby sa v eurozóne zvýšili zhodne o 1,4 % a ceny tovarov krátkodobej spotreby v eurozóne v januári stúpli medziročne o 0,4 %.

V EÚ tovary dlhodobej spotreby v januári zdraželi medziročne o 1,7 %, kapitálové produkty o 1,5 % a tovary krátkodobej spotreby o 0,6 %.

Januárové ceny v priemysle bez energetiky vzrástli v eurozóne medziročne o 1,2 % a v EÚ o 1,5 %.

Najprudšie vzrástli januárové ceny priemyselných výrobkov v Estónsku (7,4 %), Dánsku (6,8 %), Lotyšsku (6,2 %) a na Cypre (6,1 %).

Na Slovensku sa výrobné ceny v januári zvýšili medzimesačne o 0,4 % a medziročne o 3,2 %.