Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v Španielsku po 20 mesiacoch poklesu v januári vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V medzimesačnom porovnaní sa ceny hotových produktov v Španielsku v januári zvýšili o 3,4 % po náraste o 0,9 % v decembri.

Madrid 25. februára (TASR) - Výrobné ceny v Španielsku v januári 2021 ožili a vzrástli, prvýkrát po 20 mesiacoch vytrvalého poklesu. To signalizuje, že aj miera inflácie v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá sa v januári dostala zo záporného pásma, by mohla pokračovať v raste. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad INE.

Z najnovších údajov štatistického úradu vyplýva, že index výrobných cien v Španielsku v januári 2021 vzrástol medziročne o 0,9 % po revidovanom poklese o 1,5 % v predchádzajúcom mesiaci. Bol to jeho prvý nárast od mája 2019.

Štatistiky ďalej ukázali, že rast cien produktov krátkodobej spotreby sa v januári zrýchlil na 0,6 % z 0,5 % v decembri a cien polotovarov na 2,4 % z 1,2 %.

Na druhej strane, rast cien kapitálových produktov zostal stabilný na úrovni 0,8 % a ceny energií vykázali nulový rast po poklese o 6,5 % v decembri.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny hotových produktov v Španielsku v januári zvýšili o 3,4 % po náraste o 0,9 % v decembri.