Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výrobný sektor eurozóny rástol v decembri najrýchlejšie za 2,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Motorom bolo Nemecko, kde aktivita v sektore expandovala najprudšie za takmer 3 roky.

Brusel/Londýn 4. januára (TASR) - Výrobný sektor eurozóny rástol na konci vlaňajška najrýchlejšie za viac než 2,5 roka. Motorom bolo Nemecko, kde aktivita v sektore expandovala najprudšie za takmer 3 roky.

Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor eurozóny v decembri stúpol na 55,2 bodu z 53,8 bodu v novembri, uviedla spoločnosť IHS Markit a mierne revidovala svoj predbežný odhad, ktorý počítal so zvýšením až na 55,5 bodu.

Napriek revízii index zostal vysoko na 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie a dostal sa najvyššie od mája 2018. To signalizuje, že reštriktívne opatrenia zasiahli ekonomiku eurozóny menej, než počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu na jar.

Vývoj vo výrobnom sektore eurozóny bol na konci roka povzbudzujúci, uviedol ekonóm IHS Markit Chris Williamson. "Nárast počtu prípadov infekcií novým koronavírusom však zrejme spôsobí, že obchodné podmienky zostanú náročné a budú brzdiť rast."

Príčinou časti decembrového rastu, predovšetkým v Írsku a Holandsku, bolo dočasné zvýšenie dopytu britských zákazníkov, ktorí hromadili zásoby pred skončením prechodného obdobia a vystúpením Británie zo spoločného trhu EÚ.