Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výrobný sektor v Česku klesol v apríli najstrmšie od roku 2009

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prieskum odhalil tiež to, že dodacie lehoty sa v apríli predĺžili a pokles čiastkového indexu produkcie bol najstrmší od začiatku prieskumov pred takmer 19 rokmi.

Praha 4. mája (TASR) - Výrobný sektor v Českej republike zaznamenal v apríli najstrmší pokles aktivity od roku 2009. Dôvodom sú pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia. Ukázal to v pondelok prieskum spoločnosti IHS Markit.

Konkrétne index nákupných manažérov (PMI) z českého výrobného sektora sa v apríli znížil na 35,1 zo 41,3 bodu v marci. Hodnota indexu menšia ako 50 bodov pritom znamená pokles aktivity v danom odvetví. Aprílová hodnota českého PMI je zároveň najnižšia od marca 2009.

Prieskum odhalil tiež to, že dodacie lehoty sa v apríli predĺžili a pokles čiastkového indexu produkcie bol najstrmší od začiatku prieskumov pred takmer 19 rokmi. Aj nové objednávky sa prepadli rekordným tempom a počet pracovných síl sa znížil najviac od finančnej krízy v roku 2009. Očakávania podnikov pritom dosiahli v apríli nové rekordné minimum.

Vplyv pandémie a núdzových opatrení v oblasti verejného zdravia sa v apríli prejavil v celom českom výrobnom sektore,“ uviedol Sian Jones, ekonóm IHS Markit.

Dodal, že firmy počítajú s ďalším poklesom produkcie počas tohto roka, keďže blokády stále trvajú a vyhliadky na zdĺhavé a pomalé zotavovanie podkopávajú dôveru.