Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vývoz švajčiarskych hodiniek klesol v máji o viac než dve tretiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa obávajú najmä vývoja na americkom trhu, ktorý patrí ku kľúčovým.

Bern 18. júna (TASR) - Export švajčiarskych hodiniek pokračoval v máji vo výraznom poklese, aj keď tempo poklesu bolo miernejšie než v apríli. Ten bol pre švajčiarske aj ostatné európske firmy v dôsledku pandémie nového koronavírusu najkritickejším mesiacom. Výrobcovia hodiniek zároveň očakávajú, že pandémia bude mať na dopyt po ich produktoch dlhodobý vplyv, čo by ku koncu roka mohlo viesť v tomto sektore k rušeniu pracovných miest.

Hodnota exportu švajčiarskych hodiniek klesla v máji medziročne o 67,9 %. Dôvodom je pretrvávanie karanténnych opatrení počas mája vo viacerých krajinách sveta, ako aj protesty v Hongkongu a USA. V porovnaní s vývojom v apríli bol výsledok o niečo lepší, keďže v apríli klesol export až o 81,3 %. Za päť mesiacov tohto roka klesla hodnota vývozu švajčiarskych hodiniek v medziročnom porovnaní o 35,8 %.

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa obávajú najmä vývoja na americkom trhu, ktorý patrí ku kľúčovým. Okrem toho nový koronavírus zasiahol aj do nákupov zo strany Číňanov a situáciu komplikujú aj protesty v Hongkongu. Niektoré firmy počítajú s tým, že budú prepúšťať. Ako uviedli pre agentúru Reuters, ak nezaznamenajú po lete pozitívne signály, začnú rušiť miesta.