Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Priemysel zaznamenal v novembri 2022 medziročné zvýšenie tržieb o 4,1%

Pohľad na robotickú linku vo výrobnej hale v Bánovciach nad Bebravou. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V súhrne za jedenásť mesiacov roka 2022 medziročne vzrástli tržby v doprave a skladovaní o štvrtinu.

Bratislava 12. januára (TASR) - Priemysel zaznamenal v novembri 2022 medziročné zvýšenie tržieb o 4,1 %. Tržby v priemysle sa medzimesačne zvýšili o 2,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový pozitívny výsledok tržieb v priemysle najvýznamnejšie ovplyvnil medziročný rast vo výrobe kovov o 17,8 %, vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,1 %, vo výrobe elektrických zariadení o 23,5 %, ostatnej výrobe o 13,1 %, ako aj vo výrobe textilu a kože s rastom o 24,5 %. Naopak, tržby priemyslu brzdil predovšetkým pokles tržieb v dodávke elektriny a plynu o 17,4 %, čo bolo tretí mesiac po sebe.

Po očistení od sezónnych vplyvov medzimesačne vzrástli tržby vo všetkých piatich sledovaných odvetviach ekonomiky. Najvýraznejšie vzrástli v doprave a skladovaní o 3,2 %. Tržby v priemysle sa zvýšili o 2,5 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 2,1 %. Ešte miernejšie vzrástli tržby vo vybraných trhových službách o 1,2 % a v stavebníctve o 0,7 %.

V súhrne za jedenásť mesiacov roka 2022 medziročne vzrástli tržby v doprave a skladovaní o štvrtinu. Dvojciferný rast o 15 % sa zaznamenal aj v informačných a komunikačných činnostiach, objemovo najvýznamnejší priemysel dosiahol rast o 7,4 %. Tržby podnikov vo vybraných trhových službách dosiahli len mierny nárast o 0,5 % a v stavebníctve klesli o 2,4 %.