Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Priemysel zaznamenal v októbri 2022 medziročné zvýšenie tržieb o 7 %

Pohľad na robotickú linku vo výrobnej hale spoločnosti Hella, 26. augusta 2021 v Bánovciach nad Bebravou. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pozitívny výsledok zaznamenalo 13 zo 16 sledovaných odvetví priemyslu, respektíve špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Priemysel zaznamenal v októbri 2022 medziročné zvýšenie tržieb o 7 %. Tržby najdôležitejšieho odvetvia v štruktúre ekonomiky tak šiesty mesiac po sebe stúpali, avšak októbrové tempo rastu sa spomalilo o takmer polovicu. Pozitívny výsledok zaznamenalo 13 zo 16 sledovaných odvetví priemyslu, respektíve špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový pozitívny výsledok tržieb v priemysle najvýznamnejšie ovplyvnil najmä rast tržieb vo výrobe kovov o 21,1 %, vo výrobe dopravných prostriedkov o 9,2 % a vo výrobe elektrických zariadení o 28,6 %. Naopak, výrazný medziročný pokles tržieb sa zaznamenal v dodávke elektriny a plynu o 17,8 %. Tržby v stavebníctve sa po septembrovom raste vrátili k poklesu a v októbri 2022 sa medziročne znížili o 2,5 %.

Po očistení od sezónnych vplyvov medzimesačne klesli tržby vo všetkých piatich sledovaných odvetviach ekonomiky. Najmiernejšie sa znížili v informačných a komunikačných činnostiach o 0,7 % a vo vybraných trhových službách o 1 %. O čosi väčší medzimesačný pokles sa zaznamenal v priemysle o 1,9 %, v stavebníctve o 2 % a najviac v doprave a skladovaní o 3,5 %.

V súhrne za desať mesiacov roka 2022 tržby medziročne vzrástli dvojciferne v doprave a skladovaní o 25,6 %, ako aj v informačných a komunikačných činnostiach o 14,6 %. Objemovo najvýznamnejší priemysel dosiahol kumulovaný medziročný rast tržieb o 7,7 % a vybrané trhové služby stúpli o 1 %. Stavebníctvo zaznamenalo pokles tržieb o 2,5 %.