Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Priemysel zaznamenal v septembri medziročné zníženie tržieb o 5,9 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Celkový vývoj najvýraznejšie ovplyvnil pokles v dodávke elektriny a plynu o 42,6 %, vo výrobe kovov o 15,9 %, ako aj vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 17,9 %.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky zaznamenal v septembri 2023 medziročné zníženie tržieb o 5,9 %, čím sa dynamika poklesu v porovnaní s augustom zvýšila takmer o polovicu. Spomedzi 16 sledovaných priemyselných odvetví sa v deviatich tržby (v stálych cenách) medziročne znížili. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový vývoj najvýraznejšie ovplyvnil pokles v dodávke elektriny a plynu o 42,6 %, vo výrobe kovov o 15,9 %, ako aj vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 17,9 %. Pokles objemu tržieb priemyslu zmiernil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 7 %, vo výrobe koksu a ropných produktov o 27,8 %, ako aj vo výrobe počítačových výrobkov o 11 %.

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby medzimesačne klesli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky, najvýraznejšie v stavebníctve o 4,5 %. Tržby sa znížili taktiež v priemysle o 1,4 %, ako aj v informačných a komunikačných činnostiach o 0,4 %. Takmer zhodným tempom medzimesačne rástli tržby vo vybraných trhových službách o 2,6 %, ako aj v doprave a skladovaní o 2,4 %.

V súhrne za prvých deväť mesiacov roka 2023 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne klesli v troch odvetviach ekonomiky, najvýraznejšie vo vybraných trhových službách o 8,7 %. Tržby v priemysle sa za trištvrte roka znížili celkovo o 3 %, v doprave a skladovaní o 1,2 %. Rast tržieb pretrval v informačných a komunikačných činnostiach o 11,3 %. Tržby v stavebníctve si v porovnaní s predošlým rokom tiež udržali kumulovaný rast, aj keď skromnejší, o 1,9 %.