Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Zisk spoločnosti Nestlé vlani vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Výrobca kávy Nespresso, kociek a instantných rezancov Maggi či sladkostí Smarties zároveň uviedol, že jeho tržby klesli o 1,5 % na 93 miliárd CHF.

Zürich 22. februára (TASR) - Švajčiarsky potravinársky gigant Nestlé zaznamenal v roku 2023 nárast zisku, aj keď jeho tržby klesli po tom, ako zvýšil ceny svojich produktov s cieľom kompenzovať rastúce náklady. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.

Konkrétne, čistý zisk Nestlé v minulom roku vzrástol o 20,9 % na 11,2 miliardy švajčiarskych frankov (11,78 miliardy eur).

Výrobca kávy Nespresso, kociek a instantných rezancov Maggi či sladkostí Smarties však zároveň uviedol, že jeho tržby klesli o 1,5 % na 93 miliárd CHF. Zvýšenie cien Nestlé prinútilo totiž niektorých nakupujúcich obrátiť sa na konkurenčné značky.

Takzvané organické tržby, ktoré nezahŕňajú vplyv devízových kurzov a akvizícií, vzrástli v minulom o 7,2 %. Analytici však v priemere očakávali organický rast tržieb o 7,4 %.

Spoločnosť uviedla, že jej predstavenstvo navrhne dividendu vo výške 3 CHF na akciu na výročnom valnom zhromaždení 18. apríla. To predstavuje zvýšenie o 5 centov.

Pri pohľade do budúcnosti na rok 2024 Nestlé očakáva organický rast tržieb okolo 4 %.

(1 EUR = 0,951 CHF)