Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia a ceny výrobcov v Poľsku zmiernili tempo rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Produkciu v poľskom priemysle ovplyvnili vo februári najmä výrobný a ťažobný sektor. Vo výrobnom sektore sa produkcia zvýšila o 15,8 % a v ťažobnom o 19,6 %.

Varšava 18. marca (TASR) - Priemyselná produkcia v Poľsku, ako aj ceny poľských výrobcov zaznamenali minulý mesiac zmiernenie rastu, v obidvoch prípadoch však výsledky prekonali očakávania. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje poľského štatistického úradu. Informoval o tom server RTTNews.

Priemyselná produkcia v Poľsku vzrástla vo februári medziročne o 17,6 %, zatiaľ čo v prvom mesiaci roka dosiahol rast 19,2 %. Napriek spomaleniu tempa rastu boli výsledky lepšie, než sa čakalo, keďže analytici očakávali rast o 16,6 %.

Produkciu v poľskom priemysle ovplyvnili vo februári najmä výrobný a ťažobný sektor. Vo výrobnom sektore sa produkcia zvýšila o 15,8 % a v ťažobnom o 19,6 %.

Štatistický úrad zároveň zverejnil údaje o vývoji cien priemyselných výrobcov. Ceny producentov vzrástli vo februári medziročne o 15,9 % po 16,1-percentnom raste v januári. Aj v tomto prípade boli údaje lepšie, než sa očakávalo, keď ekonómovia počítali so spomalením rastu cien producentov na 15,1 %.

Ceny v ťažobnom sektore sa zvýšili o 22,3 %, čo oproti vývoju v januári predstavuje spomalenie rastu, keď v januári vzrástli medziročne o 24,6 %. Naopak, v prípade výrobného sektora ceny tempo rastu zrýchlili. V januári sa zvýšili o 13,8 %, vo februári rast dosiahol 14,2 %.