Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia SR v novembri 2023 medziročne klesla o 1,9 %

Na snímke montáž a výroba nových modelov automobilov Škoda Superb, Škoda Superb Combi a Volkswagen Passat v bratislavskom závode Volkswagen (VW) Slovakia v piatok 1. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

November bol siedmy mesiac počas roka 2023, keď priemysel podal nižší výkon ako v rovnakom mesiaci roka 2022.

Bratislava 10. januára (TASR) - Priemyselná produkcia SR v novembri minulého roku medziročne klesla o 1,9 %. Medzimesačne (oproti októbru 2023) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

November bol siedmy mesiac počas roka 2023, keď priemysel podal nižší výkon ako v rovnakom mesiaci roka 2022. Vývoj v štruktúrach priemyslu bol naďalej rozkolísaný, celkovo z 15 sledovaných odvetví (špeciálnych priemyselných zoskupení) medziročne nižší výkon zaznamenalo osem.

Výroba dopravných prostriedkov po troch mesiacoch medziročného rastu klesla o 7,1 % a najviac tak ovplyvnila novembrový výsledok celého priemyslu. K výsledku prispel aj vyše štvrtinový pokles produkcie vo výrobe počítačových výrobkov a tiež 6-percentné medziročné zníženie vo výrobe z gumy a plastu. Pokles na úrovni 9,8 % zaznamenala aj ostatná výroba a inštalácia strojov.

Priemysel pred hlbším prepadom chránili dynamicky sa rozvíjajúce odvetvia, najmä rast vo výrobe elektrických zariadení o 11,4 %, potom aj o 8,2 % medziročne vyššia výroba kovov a tiež mierny rast vo výrobe strojov o 4,6 %.

V súhrne za jedenásť mesiacov roka 2023 priemyselná produkcia medziročne klesla o 0,6 %. Celkovo z 15 sledovaných odvetví malo medziročne nižší výkon stále až 10 odvetví priemyslu. Najvýznamnejšie výsledok ovplyvňoval vyše päťpercentný rast v kľúčovej výrobe dopravných prostriedkov a 6,5-percentný nárast v produkcii elektrických zariadení, ktoré nestačili úplne vykryť takmer 9-percentný pokles vo výrobe z gumy a plastu a tiež viac ako pätinový pokles vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov.