Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v auguste 2021 medzimesačne klesla o 3,8 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Najvýraznejší, až 32,9 % medziročný prepad zaznamenal motor slovenskej ekonomiky - výroba dopravných prostriedkov, ktorá tak výrazne stlmila aj celkový rast priemyselnej produkcie.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Priemyselná produkcia v auguste 2021 dosiahla mierny rast 0,8 %, ale tempo rastu klesá už štvrtý mesiac v rade. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v auguste 2021 oproti júlu 2021 znížila o 3,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Za rovnakým obdobím pred pandémiou zaostala o desatinu percenta. Celozávodné dovolenky a pomalý rozbeh výroby pre chýbajúce čipy v automobilkách sa prejavil takmer tretinovým prepadom produkcie v tomto odvetví.

Najvýraznejší, až 32,9 % medziročný prepad zaznamenal motor slovenskej ekonomiky - výroba dopravných prostriedkov, ktorá tak výrazne stlmila aj celkový rast priemyselnej produkcie. Súčasne o viac ako tretinu zaostávala aj za úrovňou výroby tohto odvetvia spred pandémie (august 2019). Ide o podielovo najvýznamnejšiu zložku produkcie priemyslu.

Priemyselnú produkciu pozitívne ovplyvnila aj výroba strojov a zariadení (o 25,8 %), výroba výrobkov z gumy a plastu (o 14,2 %), dodávka elektriny a plynu (o 11,1 %) a výroba elektrických zariadení (o 12,7 %). Všetky tieto odvetvia prekonali aj hodnoty spred pandémie.

V súhrne od začiatku roka vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 15,5 %. Minulý rok za rovnaké obdobie to bol pod vplyvom prvej vlny pandémie prepad o 14,3 %. Z priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste produkcie, bolo najvýznamnejšie zvýšenie vo výrobe dopravných prostriedkov (o 17,8 %), výrobe kovov a kovových konštrukcií (o 26,5 %), výrobe strojov a zariadení (o 26,9 %), dodávke elektriny a plynu (o 13,4 %) a vo výrobe výrobkov z gumy a plastu (o 13,8 %). Produkcia klesla vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov (o 6,8 %) a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a prípravkov (o 1,8 %).