Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Číne rástla v septembri najslabšie za 1,5 roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Produkcia klesla napríklad v automobilovom sektore, chemickom aj textilnom priemysle. V strojárstve a potravinárstve pokračovala v raste, tempo rastu sa však spomalilo.

Peking 18. októbra (TASR) - Priemyselná produkcia v Číne pokračovala v septembri v raste, 18. mesiac po sebe. Bolo to však zároveň najslabšie tempo rastu za toto obdobie, pričom výsledky boli horšie aj v porovnaní s očakávaniami.

Ako informoval v pondelok čínsky štatistický úrad, priemyselná výroba vzrástla v septembri medziročne o 3,1 %. V auguste tempo rastu dosiahlo 5,3 % a analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že rast sa spomalí na 4,5 %.

Septembrový rast bol najslabší za 18-mesačné rastové obdobie, keď vývoj v priemysle negatívne ovplyvnili nové protipandemické obmedzenia v niektorých oblastiach, pokračujúci nedostatok polovodičov a opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia. Produkcia klesla napríklad v automobilovom sektore, chemickom aj textilnom priemysle. V strojárstve a potravinárstve pokračovala v raste, tempo rastu sa však spomalilo.