Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Číne zaznamenala v apríli spomalenie rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Pod aprílové tempo rastu sa najviac podpísala produkcia v oblasti strojov a zariadení, v rámci ktorej rast dosiahol 22,6 %.

Peking 17. mája (TASR) - Priemyselná produkcia v Číne pokračovala v apríli v raste, tempo rastu sa však opäť spomalilo, pričom v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi v roku bolo menej než tretinové. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu.

Priemyselná výroba v druhej najväčšej ekonomike sveta vzrástla minulý mesiac medziročne o 9,8 %. V marci sa produkcia v priemysle zvýšila o 14,1 %.

Už marcové tempo rastu znamenalo prudké spomalenie, keďže v januári aj vo februári vyskočila priemyselná výroba o 35,1 %. Na druhej strane, rast produkcie v jarných mesiacoch bol stále výraznejší než počas minulého roka, keď najvýraznejší rast zaznamenala čínska priemyselná produkcia v decembri, a to na úrovni 7,3 %. Za prvé štyri mesiace sa priemyselná výroba v Číne zvýšila medziročne o 20,3 %.

Pod aprílové tempo rastu sa najviac podpísala produkcia v oblasti strojov a zariadení, v rámci ktorej rast dosiahol 22,6 %. Vzrástla aj produkcia v chemickom sektore (8,7 %) a rast zaznamenala aj výroba v textilnom priemysle, tempo v tejto oblasti sa však výrazne spomalilo, zo 7,5 % na 2,5 %.

Prudko sa spomalil aj rast výroby motorových vozidiel, pod čo sa čiastočne podpísal nedostatok čipov. Produkcia v tejto oblasti spomalila tempo rastu zo 69,8 % na 6,8 %.