Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medziročne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Slovensku sa výkon priemyslu vo februári medzimesačne zvýšil o 0,4 % a medziročne stagnoval.

Luxemburg 15. apríla (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári 2024 v medzimesačnom porovnaní ožila a vzrástla. Ale v medziročnom porovnaní klesla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa vo februári 2024 výkon priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov medzimesačne zvýšil o 0,8 % v eurozóne a o 0,7 % v EÚ po januárovom poklese o 3 % v euroregióne a o 2,7 % v celej Únii.

V medziročnom porovnaní klesla vo februári 2024 priemyselná výroba v eurozóne o 6,4 % a v EÚ o 5,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých februárové údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast priemyselnej výroby bol zaznamenaný v Írsku (3,8 %), Maďarsku (3,5 %) a Slovinsku (3,3 %) a najstrmší pokles mali v Chorvátsku (-4,6 %), Litve (-3 %) a Belgicku (-2,7 %).

Medziročne sa priemyselná produkcia v sledovanom období znížila najstrmšie v Írsku (-36 %), Belgicku (-12,7 %) a Bulharsku (-8,4 %). A najväčší nárast bol zaznamenaný v Španielsku (3,5 %), Slovinsku (2,8 %) a Dánsku (2,7 %).

Na Slovensku sa výkon priemyslu vo februári medzimesačne zvýšil o 0,4 % a medziročne stagnoval.