Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v eurozóne klesla v decembri o 1,6 %

Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní najviac klesla priemyselná produkcia v Belgicku (-4,6 %), ďalej na Malte a v Portugalsku.

Luxemburg 15. februára (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne v závere minulého roka klesla a pokles zaznamenala aj v celej Európskej únii. Poukázal na to v pondelok zverejnený odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu klesla priemyselná produkcia v eurozóne upravená o sezónne vplyvy v decembri medzimesačne o 1,6 %. V širšej Európskej únii pokles dosiahol 1,2 %. Na porovnanie, v novembri sa priemyselná výroba v eurozóne zvýšila oproti októbru o 2,6 % a v EÚ o 2,3 %.

Zatiaľ čo v prípade EÚ zostali novembrové údaje na rovnakej úrovni, aké uvádzal predbežný odhad, v prípade eurozóny ich Eurostat mierne vylepšil. Pôvodne uvádzal pri eurozóne za november rast na úrovni 2,5 %.

V medziročnom porovnaní klesla priemyselná výroba v eurozóne v decembri o 0,8 % a v Európskej únii pokles predstavoval 0,4 %. Za celý rok 2020 zaznamenala priemyselná výroba v krajinách eurozóny pokles o 8,7 %. V prípade celej EÚ bol pokles opäť o niečo miernejší, dosiahol 8 %.

Z jednotlivých štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, zaznamenali najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v decembri medzimesačne Maďarsko (-2,5 %), Belgicko (-1,9 %) a Fínsko (-0,9 %). Najvyšší rast dosiahli Dánsko (2,4 %), Portugalsko (1,8 %) a Estónsko s Luxemburskom. V obidvoch prípadoch rast predstavoval 1,6 %.

V medziročnom porovnaní najviac klesla priemyselná produkcia v Belgicku (-4,6 %), ďalej na Malte a v Portugalsku. V obidvoch prípadoch sa znížila o 4,3 %. Naopak, najvýraznejší rast zaznamenalo Slovensko, kde sa priemyselná produkcia zvýšila o 6,8 %. Nasledovali Poľsko s rastom o 6,1 % a Lotyšsko, kde sa priemyselná produkcia zvýšila medziročne o 4,7 %.