Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v novembri zotavila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výsledky dvojnásobne prekonali odhady analytikov.

Luxemburg 13. januára (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne sa v novembri vrátila k rastu, keď výraznejšie vzrástla produkcia polotovarov a kapitálových tovarov. Výsledky zároveň dvojnásobne prekonali odhady analytikov. TASR o tom informuje na základe správy štatistického úradu Európskej únie Eurostat a portálu RTTNews.

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v novembri zvýšila oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1 % po októbrovom poklese o 1,9 %. Ekonómovia pritom očakávali rast iba o 0,5 %.

Pod zvýšenie sa veľkou mierou podpísal rast produkcie polotovarov o 0,8 % a produkcie kapitálových tovarov. V ich prípade dosiahol 1 %. Rástla aj produkcia tovarov dlhodobej spotreby, a to o 0,4 %. Naopak, produkcia tovarov krátkodobej spotreby klesla o 1,3 % a produkcia energií o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní priemyselná výroba v eurozóne pokračovala v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo. Zatiaľ čo v októbri vzrástla o 3,4 %, v novembri rast dosiahol 2 %.

Čo sa týka širšej Európskej únie, v medzimesačnom porovnaní sa priemyselná produkcia zvýšila v novembri o 0,9 % po 1,9-percentnom poklese v októbri. Oproti novembru minulého roka rast dosiahol rovnaké tempo ako v prípade eurozóny, teda 2 %.

Z jednotlivých štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzimesačný rast priemyselnej produkcie zaznamenali Írsko (6,4 %), Luxembursko (5 %) a Malta, kde rast dosiahol 4,6 %. Najprudší pokles zasa Estónsko (-3,7 %), Švédsko (-3,3 %) a Chorvátsko s poklesom 1,9 %. Na Slovensku klesla o 1 %.

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie rástla produkcia v priemysle opäť v Írsku (34,9 %), na Malte (15,5 %) a v Dánsku (9,3 %). Najvýraznejší pokles zaznamenali Estónsko (-12,2 %), Slovensko (-10,7 %) a Rumunsko, kde priemyselná produkcia klesla o 4 %.