Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rast priemyselnej produkcie v eurozóne bol v júli prekvapivo silnejší

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemyselná produkcia v celej Európskej únii (EÚ) si v júli medzimesačne polepšila o 1,4 % po stagnácii v júni. Medziročne vzrástla o 8,3 % po +10,6 %.

Luxemburg 15. septembra (TASR) - Rast priemyselnej produkcie v eurozóne bol v júli silnejší, než sa očakávalo.

Priemyselná produkcia v eurozóne v júli po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne stúpla o 1,5 % po poklese o 0,1 % v júni, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. V medziročnom porovnaní stúpla o 7,7 % po zvýšení o 10,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s medzimesačným nárastom o 0,6 % a medziročnou expanziou o 6,3 %.

Priemyselná produkcia v celej Európskej únii (EÚ) si v júli medzimesačne polepšila o 1,4 % po stagnácii v júni. Medziročne vzrástla o 8,3 % po +10,6 %.

Produkcia tovarov krátkodobej spotreby v eurozóne v júli v porovnaní s júnom stúpla o 3,5 % a v EÚ o 2,8 %, produkcia kapitálových tovarov o 2,7 %, respektíve o 2,4 %, a produkcia medzitovarov o 0,4 %, respektíve o 0,5 %. Naopak, produkcia energií klesla o 0,6 %, respektíve o 0,2 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, zaznamenalo v júli najprudší medzimesačný nárast priemyselnej produkcie Írsko (+7,8 %), nasledované Belgickom (+5,0 %) a Portugalskom (+3,5 %). Najvýraznejší pokles zaznamenala Litva (-2,0 %), nasledovaná Slovinskom (-1.8 %) a Chorvátskom (-1,6 %). Na Slovensku sa zvýšila o 1 %.