Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v eurozóne vzrástla výrazne viac, než sa čakalo

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v eurozóne vzrástla o 2,4 %, pričom ekonómovia prognózovali +0,8 %.

Luxemburg 12. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne vzrástla v júni podstatne výraznejšie, než sa očakávalo.

Priemyselná produkcia v eurozóne po úprave o sezónne vplyvy v júni medzimesačne stúpla o 0,7 % po +2,1 % v máji, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom odhade. Ekonómovia v priemere počítali so zvýšením len o 0,2 %. V celej Európskej únii (EÚ) si priemyselná produkcia medzimesačne polepšila o 0,6 % po +1,9 %.

Produkcia kapitálových tovarov v eurozóne vzrástla o 2,6 % a v EÚ o 2,1 % a produkcia energií o 0,6 %, respektíve o 0,7 %. Produkcia polotovarov klesla o 0,1 %, respektíve o 0,3 %, produkcia tovarov dlhodobej spotreby o 0,6 %, respektíve o 1,1 %, a produkcia tovarov krátkodobej spotreby o 3,2 %, respektíve o 2,3 %.

Spomedzi členských krajín, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, priemyselná produkcia medzimesačne najprudšie vzrástla v Írsku (+6,7 %), na Malte (+4,8 %) a v Grécku (+3,4 %). Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali Rumunsko (-3,9 %), Belgicko (-2,2 %), Taliansko a Lotyšsko (po -2,1 %). Na Slovensku sa priemyselná produkcia v júni medzimesačne znížila o 1,8 %.

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v eurozóne vzrástla o 2,4 %, pričom ekonómovia prognózovali +0,8 %. V EÚ priemyselná produkcia medziročne expandovala o 3,2 %.