Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Japonsku sa v decembri vrátila k poklesu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výsledky zaostali za očakávaniami analytikov. Tí počítali s poklesom, predpokladali však, že pokles dosiahne 0,8 %.

Tokio 31. januára (TASR) - Po rekordnom raste v novembri priemyselná produkcia v Japonsku v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenala pokles, pričom jeho tempo prekonalo očakávania. Podpísal sa pod to rast počtu infikovaných novým variantom nového koronavírusu omikron, ktorý prinútil japonskú vládu zaviesť nové obmedzenia vo viacerých regiónoch.

Ako v pondelok informovalo v rámci rýchleho odhadu ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu, produkcia v japonskom priemysle klesla v decembri medzimesačne po úprave o sezónne vplyvy o 1 %. V novembri zaznamenala rast o 7 %, čo predstavovalo historické maximum.

Výsledky zároveň zaostali za očakávaniami analytikov. Tí počítali s poklesom, predpokladali však, že pokles dosiahne 0,8 %.

Vývoj v priemysle najvýraznejšie ovplyvnila produkcia dopravných zariadení. Tá zaznamenala pokles o 13,2 %.

Na medziročnej báze sa priemyselná výroba v Japonsku zvýšila, tempo rastu sa však spomalilo a podobne ako v medzimesačnom porovnaní zaostalo za očakávaniami.

Priemyselná produkcia sa zvýšila o 2,7 %, zatiaľ čo v novembri rast predstavoval 5,1 %. Analytici očakávali spomalenie rastu na 3 %.